De UEFA Nations League is een nieuwe internationale competitie die zal plaatsvinden van september 2020 tot mei 2022. Het toernooi zal bestaan uit twee verschillende competities met verschillende groepen en indelingen. UEFA Nations League is de merknaam voor de nieuwe internationale competitie die in 2020 vriendschappelijke wedstrijden, Europese kwalificatiewedstrijden en de UEFA Nations League-kwalificatie vervangt. De competitie staat ook bekend als ‘The League’ en is ontwikkeld om spelers van het nationale team wedstrijdfit te houden en tegelijkertijd hun clubteams in Europese competities te houden. Het doel is om de congestie van vriendschappelijke wedstrijden, die momenteel in de meeste landen van juni tot november duurt, te verminderen. De nieuwe competitie beoogt ook meer belang te hechten aan het thuisvoordeel in internationale vriendschappelijke wedstrijden en te zorgen voor een sterkere vertegenwoordiging van kleinere landen door het aantal deelnemende teams uit de vijf grootste Europese competities (bekend als “Big Five”) te verminderen.

Wat is de UEFA Nations League?

De UEFA Nations League, vaak afgekort tot “Nations League”, is een nieuwe internationale competitie die in 2020 vriendschappelijke wedstrijden, Europese kwalificatiewedstrijden en kwalificatie voor de UEFA Nations League zal vervangen. De nieuwe competitie wil ook meer belang hechten aan het thuisvoordeel in internationale vriendschappelijke wedstrijden en zorgen voor een sterkere vertegenwoordiging van kleinere landen door het aantal deelnemende teams uit de vijf grootste Europese competities (bekend als de “Grote Vijf”) te verminderen. Traditioneel kwalificeren de beste ploegen van de UEFA Nations League zich rechtstreeks voor de UEFA Nations League Finals, terwijl de ploegen op de derde en vierde plaats zich plaatsen voor de UEFA Play-Offs. De competitie bestaat uit twee verschillende competities met verschillende groepen en divisies. In de Nations League A spelen de teams van de 47 beste nationale UEFA-teams tussen september 2020 en mei 2022. De Nations League B, daarentegen, bestaat uit teams van de 56 lagere UEFA-teams en wordt gespeeld tussen september 2021 en mei 2023.

Wanneer begint de UEFA Nations League?

De UEFA Nations League gaat van start in september 2020, drie maanden na de start van het Europese voetbalseizoen 2020/21. De competitie loopt dan elk jaar van september tot en met mei. In het eerste seizoen van de competitie zullen teams uit de G League spelen, en ook teams uit Midden- en Zuid-Amerika zullen aan de competitie deelnemen. Deze nieuwe internationale competitie komt in de plaats van vriendschappelijke wedstrijden, Europese kwalificatiewedstrijden en kwalificatie voor de UEFA Nations League. De teams worden ingedeeld in twee competities met verschillende groepen en wedstrijdvormen. De beste teams van de twee competities plaatsen zich voor de finales van de UEFA Nations League.

Wedstrijdvormen in de UEFA Nations League

Beide competities kennen één groepsfase. De ploegen op de eerste plaats spelen tegen elkaar in de “A”-wedstrijden van de groep, terwijl de ploegen op de tweede plaats spelen in de “B”-wedstrijden. De competitiewinnaars spelen tegen elkaar in de finale van de competitie, nadat de runners-up zich al hebben geplaatst voor de finale van de UEFA Nations League. De winnaars van de finale van de competitie plaatsen zich vervolgens ook voor de finale van de UEFA Nations League, die om de twee jaar plaatsvindt. De finales van de UEFA Nations League vinden plaats in juni 2021 en juni 2022. De beste drie ploegen van de twee competities plaatsen zich rechtstreeks voor de finale van de UEFA Nations League. De vierde en de vijfde plaats plaatsen zich voor de UEFA Play-Offs, terwijl de derde en de vierde plaats zich plaatsen voor de finale van de UEFA Nations League.

Hoe kwalificeer je je voor de UEFA Nations League?

De UEFA Nations League is een competitie voor nationale teams. Hij vervangt vriendschappelijke wedstrijden, Europese kwalificatiewedstrijden en kwalificatie voor de UEFA Nations League. Er zijn drie manieren waarop een team zich kan kwalificeren voor de UEFA Nations League. Ten eerste moet het team geselecteerd worden om in de UEFA Nations League te spelen. De omvang van de competitie varieert van seizoen tot seizoen, afhankelijk van het aantal teams dat aan de competitie meedoet. De ploegen in de Nations League A zijn de 47 beste nationale ploegen van de bij de UEFA aangesloten bonden. De ploegen die in de Nations League B spelen zijn de onderste 56 nationale ploegen van de bij de UEFA aangesloten bonden. Ten tweede moet het team op een van de bovenste drie plaatsen eindigen in hun groep van de UEFA Nations League. Het team speelt dan in de laatste groepsfase van de UEFA Nations League. De drie winnaars van de groepsfase plaatsen zich voor de finale van de competitie. De derde en laatste manier waarop een team zich kan kwalificeren voor de UEFA Nations League is via de UEFA Play-Offs. Het team dat als vierde eindigt in de Nations League kwalificeert zich dan voor de play-offs. Deze vinden plaats na de finale van de competitie en vóór de loting voor de UEFA Euro 2020-kwalificatie. Het team dat op de vijfde plaats eindigt in de competitie speelt dan in de play-offs.

Welke teams spelen in de UEFA Nations League?

De UEFA Nations League is een internationale voetbalcompetitie met landen uit de bij de UEFA aangesloten bonden. Er zijn twee competities en een knock-outfase. In elke competitie worden de teams verdeeld in vier groepen van drie. De competitiewinnaars en de runners-up plaatsen zich automatisch voor de finale van de UEFA Nations League. De ploegen op de derde en vierde plaats plaatsen zich voor de UEFA Play-Offs. De competitiewinnaars spelen ook in de finale van de UEFA Nations League. De knock-outfase van de competitie is een knock-outtoernooi met één been, wat betekent dat het team dat de groepsfase wint, in een eenmalige wedstrijd tegen het team op de vierde plaats speelt. Het winnende team kwalificeert zich voor de finale van de UEFA Nations League. Het verliezende team kwalificeert zich voor de UEFA Play-Offs.

De toekomst van internationale vriendschappelijke wedstrijden: Zullen internationale vriendschappelijke wedstrijden verdwijnen?

Internationale vriendschappelijke wedstrijden helpen teams zich voor te bereiden op internationale toernooien. In het verleden werden internationale vriendschappelijke wedstrijden in de zomermaanden gespeeld, terwijl de Europese competities in de wintermaanden werden gespeeld. Dit betekende dat de meeste tijd van de spelers van de nationale ploeg werd besteed aan clubdiensten in plaats van aan internationale wedstrijden. De nieuwe internationale competitie van de UEFA zal hierin verandering brengen. Dankzij de Nations League blijven de spelers wedstrijdfit en blijven hun clubteams in de Europese competities. Ook zal het aantal internationale vriendschappelijke wedstrijden afnemen, omdat de Nations League vriendschappelijke wedstrijden vervangt door een competitie tussen teams uit dezelfde landen.

Wat zijn de voordelen van de UEFA Nations League?

Het belangrijkste doel van de UEFA Nations League is om de tijd die spelers in internationale dienst doorbrengen te verminderen. De competitie biedt spelers een manier om wedstrijdfit te blijven voor hun clubs en toch deel uit te maken van het nationale teamprogramma. In het verleden moesten spelers die hun nationale team vertegenwoordigden vaak gedurende een langere periode tijdens het Europese voetbalseizoen voor hun club spelen. Dankzij de UEFA Nations League kunnen spelers hun nationale teams blijven vertegenwoordigen en toch op het veld blijven voor hun clubs. De Nations League wil ook meer belang toekennen aan het thuisvoordeel in internationale vriendschappelijke wedstrijden en zorgen voor een sterkere vertegenwoordiging van kleinere landen door het aantal deelnemende teams uit de vijf grootste Europese competities te verminderen.

Welke voordelen heeft de UEFA Nations League?

Dankzij de nieuwe internationale competitie kunnen de nationale teams wedstrijdfit blijven en op het veld blijven voor hun clubs. De kleinere landen zullen ook beter vertegenwoordigd zijn: de topteams worden gekozen uit de 47 sterkste nationale teams.